2. BOGOLAN: pintutua de fang (Mali)

BOGOLAN

Bogolan és el teixit representatiu de Mali. Té una història molt antiga. Originàriament, els estampats monocroms els feien les dones dels pobles Bamana. Encara que els més coneguts són els de colors terra amb estampats atrevits contrastats, els més autèntics, són els de color negre, amb reserva del blanc. El procediment de fabricació és curiós perquè fan servir la capacitat del fang per tenyir el cotó. Primer donen una capa de color groguenc feta de les fulles d’un arbre autòcton. Una vegada seca, s’aplica el fang fermentat de vàries maneres, la més antiga és la de fer els dibuixos directament. Com el fang dóna un tint negre, s’han de dibuixar al buit, és a dir, deixant de pintar el que anirà amb blanc. Quan s’asseca, es renta tot. També tenien tints de color òxid, marró i ocre o mostassa que aplicaven a la tela després del fang i amb rentats i assecats múltiples. Actualment es fa amb plantilles, que facilitem molt la feina.
Tenen uns símbols propis que repetits creen sanefes. Aquests símbols tenen relació amb el poble Dogon.
El negre i el blanc seran els protagonistes, però també farem els colors terra. aprendrem a ferlos a partir dels colors bàsics.
Procediment:
Tenyir els papers.
Pintarem els símbols per negatiu, es a dir, deixarem zones amb color de fons que tindran forma de símbol. Per facilitar la feina, farem dibuixos de símbols grans, enquadrant trossos de teles antigues