Publicado el 1 comentario

L’ANIMA DELS TEIXITS: TÈXTILS D’AFRICA L’art de les teles dels l’oest i centre d’Africa

Comença un nou monogràfic del Taller de Pintura, centrat en fabulós món dels estampats i dibuixos del tèxtil africà antic i tradicional, de l’oest i centre d’Africa.
Agafo aquesta zona per ser la més important de l’Africa subsahariana en la invenció d’estampats, dels quals, els més importants són: ADIRE (Nigèria), ADRINKA (Ghana), BOGOLAN (Mali), KENTE (Ghana), KUBA (RD Congo), DIDA (Costa D’Ivori), NDOP (Camerun), PYGMY BARKCLOTH (RD Congo), GARA (Sierra Lleona), KOLA (Gambia), KORHORO (Costa D’Ivori), WAX (Ghana).
Aquestes teles es fan servir de vestit. Normalment són una tela de cotò gran que s’enrotlla al voltant del cos. En l’actualitat, la majoria d’estampats que nosaltres treballarem formen part del passat i de la tradició de cada país i estan en desús, fen servir teles impreses modernes a l’estil waxprint de Ghana amb estampats espectaculars de molts colors i formes.
Els estampats tradicionals utilitzen tècniques d’estampació molt antigues. La majoria d’ells entan impresos per reserva amb materials orgànics com la pasta de yuca, la cera, la kola o el fang. Els tints emprats són bàsicament l’índigo i també d’altres tints vegetals i minerals. També es fan reserves amb nusos, doblegats i cosits.
Hi ha algun, com el KENTE, on l’estampat es crea amb el mateix teixit per la combinació de fils de colors. D’altres es pinten directament sobre el teixit com en el PYGMY BARKCLOTH o bé, s’estampem amb tampons com l’ ADRINKA.
Tots aquests estampats tenen un altre característica en comú: utilitzen els símbols i escriuen missatges amb ells, de caràcter religiós i espiritual. Pertanyen a un món antic de la cultura africana de crencies animistes, on tot té un sentit màgic.
Amb aquest taller no farem teles estampades per fer servir, sinó obres pictòriques inspirades en elles. Tal com hem fet en d’altres monogràfics, treballarem amb carpetes temàtiques i amb un format constant, per tal de fer un recull ordenat, visual i progressiu del nostre treball durant totes les sessions.
La mecànica de treball de cada taller, será aproximadament la mateixa: per una banda, coneixerem un mica els principals tipus d’estampats, les tècniques que s’empren per estampar o teixir i els pobles que els van crear. Per altra, l’estudi de la simbologia, els colorits o la distribució. Per últim, la interpretació personal i creativa, tant de les formes, com de les tècniques inspirades en ells, per crear una obra nova, normalment sobre paper, i amb una finalitat artística.
Farem unes 8 sessions i començen aquest dijous 20 de novembre.
Aquest taller està dedicat al ADRINKA (Ghana) i  KOLA (Gambia) i s’anomena:  “MOSAIC DE SIMBLOS”.
Treballarem els símbols i els seus significants i farem models per estampar amb diversos materials: goma, foam,suro.
També farem una preparació important dels fondos per estampar tant en possitiu (ADRINKA) com en megatiu (KOLA)
així com una paleta de colors basada en els color terra: ocre, terra i sombra, així com el negre. Farem servir acrílics, tinta i paper.

Captura de pantalla 2014-11-17 a las 20.22.10 Captura de pantalla 2014-11-17 a las 20.22.18 Captura de pantalla 2014-11-17 a las 20.22.23

1 comentario en “L’ANIMA DELS TEIXITS: TÈXTILS D’AFRICA L’art de les teles dels l’oest i centre d’Africa

  1. Tornareu a fe un taller de textils africana

Deja un comentario