4. ADIRE: Experiments d’índigo (Nigeria)

L’Adire ésd’una tècnica d’estampació amb índigo molt antiga de les tribus Yoruba de Nigèria, fet per les dones del poblats. El procediment d’estampació és per reserva, és a dir, reservant zones de la tela, que una vegada submergida en el tint, quedin en blanc, és a dir, sense tenyir. Es poden seguir diferents procediments: per lligadures amb cordes, per plegats, per cosit (com el shibori japonès) o per aplicar capes de cera, que fan de pel·lícula repel·lent al tint (Batik).
L’Adire te una història molt antiga, i com tots els tèxtils d’Àfrica, els patrons són símbols referents a la natura i a moments històrics.
Procediment:
Es tracta d’un treball experimental amb els materials, jugant amb les possibilitats creatives dels processos de tintat fent un paral·lelisme amb la pintura.
Farem servir processos semblants com el plegat, el cosit, l’encordat i la reserva. Tot amb el color INDIGO, un color mític, molt antic, d’un blau profund i arrelat a la terra.
Observarem els símbols i els aplicarem de forma creativa per crear les nostres pintures amb tampons o dibuixats al damunt.
Acabarem les obres amb collage.