5. KUBA: modernitat i tradició (R.D. Congo, antic Zaire)

Els teixits Kuba del Congo es troben entre els tèxtils africans més atractius. Estan realitzats amb ràfia teixida a mà, combinada amb elements brodats (en la majoria dels casos també en ràfia) amb una tècnica que crea l’aparença del “pèl” que recorda al vellut (en ràfia). La varietat de dissenys és immensa, amb predomini dels motius geomètrics. Utilitzats a manera de faldilla pels homes, sovint constituïen tot un símbol d’estatus i, com a tal, molt valorats.
Tot el grup social està involucrat en la producció de la tela.: els homes teixeixen la tela de fibres de ràfia, d’una planta de palma, i les dones fan les aplicacions brodades i en pachwork de dissenys geomètrics audaços. Són extremadament estètics, molt imaginatius en les formes geomètriques de l’estampat, de símbols, constel·lacions i enreixats abstractes que denoten una sensibilitat i una cultura artística molt rellevant. Quan un observa aquests teixits, queda bocabadat de la seva originalitat, modernitat i creativitat.
Alguns artistes moderns com Paul Klee varen prendre nota d’aquests teixits i els van incorporar a la seva obra.
Nosaltres treballarem amb pintura i collage aquest fascinant tema. Entrarem de ple en l’abstracció geomètrica més pura i de principis del s.XX, basada en formes i colors, i de la interacció d’aquests elements, experimentat sense referents
Procediment:
Pintarem els fons amb diferents tons terra. Mentre la pintura està fresca farem esgrafiats amb formes simbòliques basades amb el seu codi de símbols.
Treballarem al damunt amb collage i pintura creant diferents jocs entre el negatiu i positiu amb colors contrastats.