8. PYGMY BARKCLOTH: esperits de la selva (RD Congo)

Aquest tema el tanquem amb unes teles també molt originals, fetes pels pigmeus Nbuti del nord-est de la República Democràtica del Congo, situats al bosc d’Ituri. Per aquest poble de tribus seminòmades, el bosc és sagrat, és la font de la seva existència, i per aquesta raó, les teles d’escorça els hi proporcionen una protecció natural, i les fan servir especialment pels nadons.
Les teles es fan de l’escorça de diferents arbres del bosc (de la qual depenen els colors del fons: blanc, ocre, marró, etc…), que recol·lecten els homes de la tribu i que després colpegen amb una maça, produint un llenç fibrós flexible. Les dones l’estoven amb aigua o llet materna per crear la tela. Una vegada seca, dibuixen al damunt amb els dits o una branca, generalment en colors negre o vermell. El vermell es deriva de l’escorça de nkula i el negre es fa de la planta de gardènia, kangay. El complicat procés de preparació i pintura d’una tela d’escorça és una activitat social, i els integrats de la tribu mbuti han d’aprendre a fer barkcloth des de molt joves.
Els motius es pinten amb gran nivell artístic i de forma molt lliure, creant un disseny fet de sanefes de dibuixos entrellaçats, de gran qualitat de línia. Són expressions abstractes dels estats d’ànim i les característiques de la selva. Combinen els motius biomòrfics (papallones, aus, taques de lleopard) amb patrons geomètrics, per recrear l’ambient amb el moviment i el so de la selva, per exemple, insectes que brunzeixen, camins de les formigues, les enfiladisses, la pell dels animals salvatges (felins, rèptils, cocodrils o serps). També hi ha zones buides, que representen el silenci de la selva en calma. El so és un concepte molt important per a aquest poble, doncs per a ells, té propietats espirituals i màgica. El soroll (akami) representa conflicte.
Nosaltres, com sempre, ens inspirarem en aquestes magnífiques teles, per crear una obra mès personal. Treballarem amb diferents colors de fons, treballats amb textures i pintarem els motius lineals al damunt.

Procediment:
Pintarem diferents papers amb els tons terra
Al damunt crearem diferents dissenys basats en els de Nbuti.