El dissabte 19 de febrer del 2011, a les 4,30, vam començar el taller de pintura creativa, coordinat per Etel Vilaró i Margarita Mascaró. En aquests moments, és Margarita Mascaró qui està al càrrec de la pedagogia i la gestió del taller.
AL TALLER DE PINTURA CREATIVA vull que els assistents vinguin amb ganes d’experimentar i d’obrir la sensibilitat sense preocupar-se dels resultats.
Fins ara he fet a prop de 100 tallers. La majoria estan recollits en aquest bloc amb fotos i explicacions del procés de treball i de les tècniques emprades.
He treballat quasi tots els gèneres clàssics: escultura, pintura i dibuix i també gèneres més actuals: art objecte, land art, instal·lacions o art conceptual.
Els temes de l’art com són el paisatge, el bodegó, la figura humana o l’abstracció, els he enfocat des d’un punt de vista molt pedagògic i entretingut, per tal de no frustrar les expectatives dels alumnes. Els tallers estan pensats per obrir les portes de la sensibilitat i no per trobar limitacions en vers a les habilitats plàstiques.
Cada taller proposat, te un concepte principal, que ve reflexat en el títol. Les tècniques, els models, els formats, els materials, els colors, estan escollits segons aquest concepte i seguint el camí que ens han brindat els artistes que han treballat el tema. Tots els tallers tenen informació visual i tècnica d’aquests artistes perquè l’alumne tingi un referent clar i no es perdi durant la classe.
És molt important, en el taller, construir un ambient idoni per la creació, on l’alumne es familiaritza amb els materials artístics i no artístics d’una manera planera, fàcil, però també, creativa, lliure i espontània. Treballen amb pintures i pinzells, però també amb tinta, guaix, aquarel·les, acrílic, cola, tisores, sorra, pedres, troncs, fulles, branques, i una llarga llista de coses que fan del taller d’art una cosa molt especial tant per a mi com pels alumnes.
Per tenir una visió teórico-pràctica us presento les pautes del taller en 3 apartats: metodologia, objectius i continguts.
La metodologia té aquests punts importants:
· Tallers pràctics a partir d’un concepte artístic principal.
· Exercicis fàcils i entenedors que treballin a fons el tema proposat.
· Emprar tècniques i materials molt diversos explicats pas per pas.
· Utilitzar suports personalitzats tant en el material, com en la forma.
· Treballar la finalització de les obres: tríptics, llibres d’artista, caixes, mosaics.
· Crear els models a pintar pels bodegons o el paisatge, etc….
· Recolzar cada taller amb artistes que han treballat el tema proposat.
· Treballar amb idees, tècniques i estils molt diversos i sorprenents.
Els objectius més importants del taller són:
· Aprendre noves i múltiples tècniques i estils pictòrics
· Familiaritzar-se amb diferents materials i formats
· Aprendre a tenir cura dels materials i gestionar los
· Descobrir noves maneres de pintar, dibuixar o fer volum
· Adquirir eines per valorar l’art i els artistes moderns i actuals.
· Desenvolupar la percepció i l’experiència artística
· Treballar la concentració i la relaxació a partir de la pintura
· Descobrir noves maneres de mirar el que ens envolta
· Ensenyar un art per a tothom, independentment del nivell artístic de cada un.
Els continguts essencials són:
· Les tècniques artístiques.
· L’art i els artistes moderns i contemporanis.
· Investigació de nous llenguatges i de nous temes inspiradors com són l’escriptura, la dansa, la natura, o la ciència.
· Creació d’un espai de treball artístic col·laboratiu i enriquidor.
· L’actitud positiva en vers al fet artístic.
· La percepció artística.
· La motivació de l’alumne.
Activitats externes del taller de pintura:
2012, 2013 i 2014. Taller d’ART i ESCRIPTURA a l’escola d’estiu Rosa Sensat.
És un taller d’expressió plàstica de creació personal, per a professors de primària i secundària.
S’experimenten les possibilitats visuals i plàstiques de l’escriptura: trobar noves maneres de llegir i escriure, manipular i inventar abecedaris, treballar creativament la cal•ligrafia i la tipografia, conèixer els artistes, i crear un llibre d’artista.
Els procediments emprats seran la tinta xinesa, l’aquarel·la, els llapis i retoladors, i el collage.
Aquest taller consta de 5 sessions de tres hores cadascuna.
A cada sessió es fa una introducció als artistes i als temes; després es proposen uns exercicis que es treballen amb procediments artístics; al final de la sessió es fa una petita avaluació.
El format dels exercicis està pensat per anar composant un llibre d’artista, que cada alumne s’endurà al final del taller.
Els procediments emprats i la manera de treballar-los no pressuposa un coneixement artístic especialitzat, estan adaptats a les habilitats plàstiques del professorat.
En tots dos anys, l’afluència de mestres va ser abundant i amb uns resultats molt estimulants.
Per mès informació cliqueu aqui.
2012. A l’octubre, amb un grup d’artistes que venen al taller, varem crear el grup “Portolà 10” per fer una intervenció en la natura al “Forn de la Calç” anomenada “Llibre de navegació”.
Vàrem crear una escriptura amb elements de la natura sobre una base de 24 papers a terra. Vam disposar materials naturals (fulles, pedres, sorra, branques, escorça …) de manera que poguessin ser llegits com un alfabet natural que esdevé en escriptura.
2013.Per la fira de Sant Jordi de l’any 2013, el Taller de Pintura Creativa va participar amb un stand al “6° Festival del Libro de artista y la Pequeña edición“. Es van exposar obres meves i dels alumnes i també hi vaig contribuir amb 2 tallers d’art:
1. MAPA IMAGINARI DE SÍMBOLS ANCESTRALS: És un llibre d’artista en forma de mapa, que es realitza a partir del plegat simètric en 4 parts partint d’un full de paper artesà de 42 x 42 cm s. Té 2 cares un cop obert. A la cara exterior hi ha la portada i la contraportada, i uns laterals per afegir textos i dibuixos. A la cara interior està la representació del mapa. El conjunt plegat es tanca amb un cordó integrat en el conjunt.
2. CARTES DE SIGNES· ORACLE D’ACTITUDS: És un llibre d’artista en forma baralla de naips (30-40) amb el seu estoig. Els materials són paper artesà per a les cartes i tela i cordó per a la funda.
2013. Tallers per a infants de 3er cicle d’educació primaria a CEIP Montseny de Gràcia.
És van fer 2 tallers per alumnes de primària inspirat per dues de les obres projectades per un stage i exposició projectada per aquell mateix estiu i que explico mès endevant
Alfabet de terra i alfabet celeste
2013. Estada i exposició SIGNES TROBATS al “Forn de la Calç” (CACIS)
Estada del 15 al 21 de juliol de 2013. Exposició del 21 al 14 de setembre de 2013.
A partir de la investigació que dugué a terme el grup P-10 sobre els símbols d’origen natural i que es plasmà en la intervenció “Llibre de navegació” del mes d’octubre (07-10-2012), a la roureda de Calders, vàrem iniciar una nova recerca creativa amb caire de projecte “work in progress” sobre el terreny i que evolucionava durant la nostre estada, per trobar i destil·lar uns símbols essencials estrets dels voltants del CACIS i que vàrem fer servir per a realitzar un seguit d’obres i d’accions “in situ”.
Hem buscat uns nous llenguatges en l’entorn, uns nou símbols que ens suggerissin realitats paral.leles.
Des de l’evolució de les ombres d’objectes inventats (L’Hort d’Ombres i l’Alfabet Solar), hem anat apropant-nos a l’entorn i hem elaborat el nostre pròpi plànol topogràfic (Llibre de calç) per a captar la magestuositat de l’espai que ocupem. Tot allò que podia representar un missatge ho hem seleccionat per a fer una doble intervenció, monotips i banderoles, que expandeixen la nostra veu (Llibre de Bosc i Banderoles de símbols).
El contacte amb la nit ens ha permès confeccionar un doble mapa de constel.lacions, a fi de crear uns nous símbols i una nova significació (Hort Celeste i Alfabet Celeste).
I l’aigua, l’element que ens ha acompanyat de manera abrupta i sorollosa cada dia, ens ha permès investigar sobre la seva acció damunt la terra. Hem recreat la seva intervenció i ehs ha mostrat unes formes que ens poden recordar països, continets….(Alfabet de Pedra i Paisatge de Pedres).
2013. EL Grup Portolà 10, participa al III Encontre d’Art i Natura (CACIS). Tema: Líquens.
Hem participat amb una obra anomenada: Laboratori de Líquens
Hem presentat una instal.lacio-taller-laboratori per experimentar amb l’art i la natura. Enfoquem el nostre treball en l’àmbit de la percepció, per aquesta raó ens proposem explorar la relació entre els diferents nivells de mirada: el líquen com un micromón on podem veure també un macromón.
Damunt una taula es crean, ambla col.laboració del públic, micropintures en suport d’acetat per posteriorment mirar-les detalladament amb una lupa i altres artilugis d’augment. Es la nostra percepció del micro. Posteriorment es selecciones fragments d’aquestes micropintures per treballar-les en un format més gran sobre papers a la manera d’un paisatge. Aquest es la percepció del macro.
2014. El grup Portolà 10, participa en el 7° Festival del Llibre de artista i la petita edició amb el llibre “ZOOMS”
El llibre sorgeix de les ganes de crear una obra grupal amb la tècnica de l’estampació. Es va proposar la idea del cercle com a motiu central. A partir d’aquí, apareix espontàniament l’argument del “zoom” sobre la naturalesa, en veure els esbossos realitzats al voltant del tema del cercle.
El llibre està format per 13 cercles de paper de 15’5 cm. de diàmetre desplegables i units entre si que inclouen el títol del llibre més 12 dibuixos impresos sobre papper artesà Aquari, amb la tècnica del linòleum. L’anvers de cada paper està tintat en color blau marí i conté collages de paraules que formen el text. El llibre es presenta en una caixa–estoig rodó confeccionat amb fusta laminada i amb el títol estampat a la tapa.
El llibre va romandre expossat a l’Istituto Italiano di Cultura di Barcellona fins el 15 de maig.
2015. El grup Portolà 10, exposa l’obra : REFORESTACIÓ, a l’exposició Cronozona 1 al CACIS.
2015. El grup Portolà 10, participa en el 8° Festival del Llibre de artista i la petita edició amb el llibre “CIUTAT”
Es tracta d’un llibre mòbil que permet variar manualment la seva forma, creant diferents combinacions dels diferents gravats.
El llibre està inspirat en la tècnica de l’origami i està format per 8 cubs quadrats de 6×6 cm. cada un. Les 32 cares exteriors apareixen amb diferents gravats de temes urbans impresos amb la tècnica del linòleum i amb motius (xifres, lletres, fulles …) aplicats manualment amb pinzell en tinta d’un altre color, mentre que a les cares interiors apareixen perfils urbans aplicats manualment mitjançant pinzell en tinta aigualida.
2015. EL Grup Portolà 10, participa al V Encontre d’Art i Natura (CACIS). Tema: Refugis.
Títol de l’obra: La mirada es el teu refugi
És una instal.lacio participativa a la natura, al voltant del tema del refugi, entés com a mirada, o forma de mirar.
Cirlot,al seu diccionari de símbols diu en relació al terme mirada: “…la mirada es, amb les dents, la barrera defensiva del individu cotra el mon circundant…). Des d’aquest punt de vista, la mirada és el nostre refugi envers l’exterior.
A partir d,aquest concepte, desenvolupem la nostra acció-instal.lacio, que consta de tres parts en el temps per cada un dels voluntaris a participar:
1. Dibuixar la forma del teu refugi
Dibuixar una d’imatge-simbol, que representa la propia idea de refugi.
Aquest dibuix es retalla en cartulina negre, per col.locar la en unes plantilles que s’adaptan a la boca d’uns visors. S’obtenen 2 imatges o plantilles, una en positiu i un altre en negatiu.
2. Mirar el refugi, Mirar des del refugi
Hi ha 2 visors-telescopis situats a l’espai de la instal.lació. A un d’ells, escol.locan la plantilla en positiu, es mira l’entorn, per ubicar el propi refugi en un lloc concret. A l’altre visor, col.locarem la plantilla en negatiu, i podrem observar l’entorn com si estiguesim a dins del refugi. Escollirem un lloc a l’entorn per ubicar la nostra mirada.
3. Col.locar el refugi
Una vegada escollits el llocs de refugi i refugiat, els marque amb una estaca a l’espai destinat la instal.lació. Desprès es farà una réplica ampliada a mida DINA 4 de les plantilles petites. Podrà tenir missatges, dibuixos o elements en collage.
Aquestes 2 rèpliques (positiu i negatiu) es col.loquen a l’espai de la instalació, que al final quedarà ple de refugis de diferentes formes, amb els seus negatius, formant entre totes una mena de partitura.
2015. Taller intensiu “Paisatge de Pedres” al Forn de la Calç” (CACIS) amb col.laboració amb el grup Portolà 10.
El taller es centra en el tema de la pedra com a motiu per observar, reflexionar i crear. Es planteja com una sèrie d’exercicis que tenen un procés d’aprenentatge.
Treball de camp amb les pedres:observació a la natura – recolecta– classificació–ordenación.
Treball de creació al taller: exercicis de pintura, collage, escultura i llibre d’artista.
2015. Taller “Les Paraules de la Pluja” al curs “Art, Mestres i Creació” (AMiC). Organitzat per TAV-CC Taula de les Arts Visuals de la Catalunya central per Mestres de primària i secundària.
Aquest taller que té la pluja com a punt de referència per fer un treball d’experiència artística, lingüística i, perquè no, científica sobre els fenòmens atmosfèrics.
Es parteix recollint i compatint sons, paraules, poemes, sons i termes relacionats amb la pluja. Amb aquest material, crearem un llibre desplegable d’artista relacionat paraules i imatges per fer poemes visuals.
2015. Taller monogràfic de Delicadesa Oriental, al centre d’Art la Rectoria. Treball pictòric de diferents tècniques per apropar-se a la sensibilitat artística de la Xina i el Japó moderns.
2016. EL Grup Portolà 10, participa al 9° Festival del Llibre de artista i la petita edició, amb el llibre “HORTUS SCRIPTORIUS”
Aquest va romandre exposat al Pati Llimona. És un joc creatiu d’escriptura per imaginar i crear nous alfabets, en forma d’escriptori portàtil d’ombres. El seu interior consta de 3 parts pensades per escribes imaginatius. La part de les eines escripturals o “Objectes Singulars” emmagatzema unes petites escultures fetes amb elements naturals i inspirades per la forma que tindran les seves ombres, es a dir, pel joc d’obres que projectaran. Aquestes les plantem a l’hort i aquí observarem les ombres que fan en les diferents direccions de la llum: est – oest – nord – sud. Veurem que són molt diferents i que de cada objecte es poden obtenir com a mínim 4 símbols!. Aquests es poden escriure (o dibuixar) a la llibreta i crear un alfabet inventat.
2016. El taller de Pintura participa amb el llibre :”DOMUS NATURA”,
que va romandre exposat al Pati Llimona. És un llibre col.l aboratiu realitzat per 10 persones integrants del Taller de Pintura Creativa. Representa les cases d’alguns elements de la Natura: pedra, bosc, arbre, pluja, raig, terra… Les cases representen les llars dels elements naturals i també els refugis. Cadascuna té la porta d’entrada o de sortida, de forma que ens convida a jugar i disfrutar fent una passejada pel seu interior, a reflexionar en companyia d’aquell element i de la seva representació per part de l’artista que ho ha realitzat.
2016. Margarita Mascaró participa amb el llibre :”LABERINT DE SÍMBOLS”, que va obtener el premi “Bliblioteca dels artistes” i va romandre exposat al Pati Llimona. El llibre és la unió en forma de tauler pla, de 16 habitacles, que representen símbols. La lectura del llibre ve donada pel fet de transitar entre les estances a manera d’un laberint, buscant les entrades i les sortides de cada espai. Hi ha multituds de camins possibles, ja que cada cambra, es comunica amb totes les que te al voltant, però sol hi ha una que fa d’entrada i sortida del laberint. Cada cambra és diferent i representa un símbol de significat poètic. Aquest li he donat segons la forma que té i el camí que ens fa fer. Hi ha dreceres, creus, espirals…El llibre es plega sobre si mateix, en forma de cub.
2016. El Taller de Pintura Creativa, realitza la seva segona expossició anomenada “ART EN COMÚ”. Aquest és el resultat d’un treball artístic col·lectiu dels participants del Taller de Pintura Creativa, on trobem tant artistes, com aficionats a l’Art. Presentem diferents composicions temàtiques de paret. Cadascuna és la suma d’obres individuals, que juntes formen un mosaic amb sentit propi. Els temes són: Atles (la poètica del viatge), Habitacles (la poètica de l’arquitectura), Cos Ancestral (la poètica del cos), Geometries (la poètica de l’abstracció), etc…
2016. Taller “Paisatges Teixits” al curs “Art, Mestres i Creació” (AMiC). Organitzat per TAV-CC Taula de les Arts Visuals de la Catalunya central per Mestres de primària i secundària a l’Universistat del Bages.
Aquest es un taller on és treballa el teixit com una forma d’art. Dividit en dues parts: primer crear els teixits amb fibres naturals com fulles de palmera i cordes, i després composar aquests i alguns altres elements en 4 obres plàstiques. Aquest treball es va fer com un collage-joc de relacionar entre 3 elements escollits de manera diferent a cada obra.
2017. Taller “L’ANIMA DELS TEIXITS: L’art de les teles dels l’oest i centre d’Africa” Per estudiants de Magisteri a l’Universistat del Bages.
Taller de Pintura sobre 3 tipus d’estampats Africans:
1. “MOSAIC DE SÍMBOLS” ADINKRA (GHANA) – KOLA (GAMBIA)
2. “PINTURA DE FANG” (BOGOLAN – MALI)
3. “EXPERIMENTS D’ÍNDIGO” ADIRE (NIGERIA)
2017. Article per a la revista Perspectiva Escolar Núm 394: Caminar com a art, l’art com a camí. Un relat del taller “Art i Natura” realitzat durant la 50a Escola d’Estiu al Parc de la Ciutadella.
podeu veure l’article clican aquí
Currículum de Margarita Mascaró:
Margarita Mascaró, llicenciada en Belles Arts.
Entre els anys 1990 i 1995 vaig estar donant classes com a professora de dibuix i pintura en centres públics de secundària i formació professional.
Mentrestant, entre 1992 i 2010 vaig crear l’estudi On The Air SL., especialitzat disseny gràfic, disseny tèxtil, il · lustració i fotografia i que finalment em va portar a abandonar la plaça d’ensenyament.
A partir de l’any 2011 treballo com a freelance en el camp del disseny i la il· lustració combinant-ho amb l’ensenyament d’art i infografia aplicada a l’art. 2010. Creo el “Taller de pintura creativa”, un espai propi, que va començar l’any 2010 on ensenyo i practico art amb adults. Està organitzat en classes temàtiques, d’una sessió setmanal, on s’aprenen de forma progressiva i senzilla unes tècniques per obrir la sensibilitat envers el color i les formes d’expressió de l’art modern.
Els anys 2012, 2013 i 2014, imparteixo el Taller “Art i Escriptura” a l’Escola d’estiu Rosa Sensat on es desenvolupa la temàtica de l’escriptura en l’art del segle XX aplicat a nens.
L’any 2014 imparteixo el Taller “Art i Color” a l’Escola d’estiu Rosa Sensat, on treballo els colors i les seves barrejes d’una manera sistemàtica i a la vegada molt creativa.
Al desembre de 2012 vaig inaugurar una exposició al Convent de Sant Agustí anomenada “Paisatges Manuscrits”, el què presento uns paisatges d’escriptures i traços que són reflexions, plans d’actuació o mapes de recorreguts.
A l’octubre del mateix any, amb un grup d’artistes, varem fer una intervenció en la natura al Forn de la Calç anomenada “Llibre de navegació”. Varem crear una escriptura amb elements de la natura sobre una base de 24 papers a terra. Vam disposar materials naturals (fulles, pedres, sorra, branques, escorça …) de manera que poguessin ser llegits com un alfabet natural que esdevé en escriptura.
Al Juliol de 2013, amb el grup Portolà-10, vàrem fer una estada i exposició SIGNES TROBATS al “Forn de la Calç” (CACIS)
Estada del 15 al 21 de juliol de 2013. Exposició del 21 al 14 de setembre de 2013.
A partir de la investigació que dugué a terme el grup P-10 sobre els símbols d’origen natural i que es plasmà en la intervenció “Llibre de navegació” del mes d’octubre (07-10-2012), a la roureda de Calders, vàrem iniciar una nova recerca creativa amb caire de projecte “work in progress” sobre el terreny i que evolucionava durant la nostre estada, per trobar i destil·lar uns símbols essencials estrets dels voltants del CACIS i que vàrem fer servir per a realitzar un seguit d’obres i d’accions “in situ”.
A l’octubre de 2013, participació del grup Portolà-10 al III Encontre d’Art i Natura (CACIS)
Vàrem participat amb una obra anomenada: Laboratori de Líquens, una instal.lacio-taller-laboratori per experimentar amb l’art i la natura. Enfoquem el nostre treball en l’àmbit de la percepció, per aquesta raó ens vàrem proposar explorar la relació entre els diferents nivells de mirada: el líquen com un micromón on podem veure també un macromón.
niñaaaaas, una alegria retrobar-nos, i un plaer veure el que esteu fent, moltes felicitats, m’agrada molt!
ja sabeu que podeu vindre quan vulgueu al taller, sereu ben rebudes, una abraçada molt fortaaaaaa, espero no perdre el rastre ara que ens hem recuperat!
petonsssss
Teresa