ABSTRACCIÓ I

Monogràfics del Taller de pintura creativa . ABSTRACCIÓ I
Dissabte 29-3-2014. (DS-61).

IMG_1458Aquest monogràfic està dedicat a l’abstracció. En el nostre taller hem treballat amplament aquest tema i he reunit quasi totes les sessions que hem fet d’aquest tema.
L’abstracció sempre l’hem tractat intentant fer entendre el perquè i el com de la seva essència. No ho hem treballat des del vessant decoratiu, sinó des de la plàstica, les tècniques o el seu significat. Hem vist com cada estil i cada artista abstractes, comporten un corpus pictòric propi ple de matisos i significants, que indiquen maneres personals de veure i entendre el món, diferents als “realisme” però tan lícites com ell.
Hem sigut capaços, a partir d’exercicis senzills, d’apropar-nos a aquests mons abstractes, que d’entrada semblen tan poc comprensibles. En molts moments hem gaudit del plaer de treballar la pintura sense la limitació de la figuració i hem creat mons propis sense referents, deixant-nos anar per les mateixes formes i colors.
En aquest monogràfic recordarem els exercicis fets i reviurem de nou les experiències pictòriques que ens proporciona la pintura abstracta.
En aquest taller treballarem 3 maneres d’apropar-se a l’abstracció:

1. ABSTRACCIÓ A PARTIR DE LA SÍNTESI: Reduir a formes simples el que veiem.
Exercici 1: Partim de la foto d’una façana per  fem un dibuix lineal molt sintètic de les formes essencials. Treballem sobre paper mil·limetrat, tinta xinesa i pinzell.
Exercici 2: Sobre un nou paper, pintem les formes de l’exercici 1 amb aquarel·la, fent un renovat esforç sintètic i alhora estètic. Es busca una harmonia de colors i de formes que ens portin a treballar d’una manera lliure i plaent.
Consultar: Geometries (D/12). Artista: Gunta Stölzl (Suïssa, 1897-1983)


Exercici 3: Reduïm a formes rectangulars una pintura de paisatge pròpia o d’un altre artista, fem un esforç de sintetitzar al màxim. Es crea una nova pintura que és el mapa de color de l’original.
Consultar: pintura dels blaus i la nit (DS/15). Artista Paul Klee (Suïssa, 1879-1940)


2.  ABSTRACCIÓ A PARTIR DE LA TACA AMB MONOTIP, Creant una abstracció aleatoria.
Exercici 4: Creem una base abstracte, a partir de fer d’un monotip rectangular, amb pintura acrílica de diferents colors i foam. Sobre questa base introduïm alguns elements mínims, que recorden a un paisatge, però que mantenen l’abstracció com a tema central.

consultar: Paisatges mínims (DS/43)

3. ABSTRACCIÓ A PARTIR DE L’ESTRUCTURA DE LA NATURA, a escala microscòpica, agafant com a model fotos de cèl·lules vegetals.
Exercici 5: Pintem a l’aiguada (sobre mullat) formes que recorden a les cèl·lules vegetals. Aquesta tècnica fa que els colors es barregin de forma molt lliure, arribat molt fàcilment a l’abstracció. Treballem amb format de mosaic, amb guaix i colors verds i blaus
Consultar: Micrografies  (D/41)

Deja un comentario