c.v.

Margarita Mascaró Pérez. Barcelona 1966
Licenciada en Belles Arts en 1989

1990 a 1995. Dono classes com a professora de dibuix i pintura en centres públics de secundària i formació professional amb plaça propia, obtinguda l’any 1993.
1992 a 2010. Creo i treballo a l’estudi “On The Air SL.”, especialitzat disseny gràfic, disseny tèxtil, il · lustració i fotografia i que finalment em va portar a abandonar la plaça d’ensenyament.
2011. Treballo com a freelance en el camp del disseny i la
il· lustració tèxtil, combinant-ho amb l’ensenyament d’Art a adults

Experiencia docent
1990 a 1995.
Dono classes com a professora de dibuix i pintura en centres públics de secundària i formació professional amb plaça propia, obtinguda l’any 1993.

2011. Creo el Taller de pintura creativa, un espai propi on ensenyo i practico Art amb adults. Està organitzat en classes temàtiques, d’una sessió setmanal, on s’aprenen de forma progressiva i senzilla unes tècniques per obrir la sensibilitat envers el color i les formes d’expressió de l’art modern.
La informació de pràcticament tots els tallers està al bloc: https://tallerdepinturacreativa.wordpress.com
Al Taller de Pintura, s’ensenya un art per a tothom, independentment del nivell artístic de cada un. Treballem idees, tècniques i estils enfocats a desenvolupar la percepció i l’experiència artística. Tots els tallers estan pensats i realitzats de manera única i amb molt de cura perquè la gent es trobi a gust. Fem objectes artístics amb conceptes experimentals, sempre recolzats en artistes que han treballat el tema proposat. L’objectiu és que la gent gaudeixi de la pintura i es relaxi, deixant anar una mica les idees preconcebudes de l’art.

2012 a 2017. Imparteixo tallers d’Art a l’Escola d’Estiu Rosa Sensat amb propostes d’éxit d’assistència i amb valoracions molt positives per part dels alumnes:
Taller Art i Escriptura, on desenvolupo la temàtica de l’escriptura en l’art del segle XX aplicat a nens.
Taller d’Art i Color, on treballo els colors i les seves barreges d’una manera sistemàtica i a la vegada molt creativa.
Taller Art i Natura, on l’alumne treballa un projecte artístic sobre el tema del caminar, amb conceptes i tècniques artístiques experimentals, fonamentades en els artistes del “Land Art”.
Taller d’Art i Collage, escola d’estiu 2016, on treballo diferents tècniques i gèneres artístics, explorant multitud d’opciona amb el collage.
Taller d’Art “Laboratori de Dibuix”, escola d’estiu 2017, on treballo amb els mestres el dibuix com a eina d’experimentació i de recerca d’imatges sorprenents, desenvolupant tant les capacitats expressives amb el traç directe i espontani com les conceptuals del traç conscient.

Altres tallers:

2013. Tallers al “6° Festival del Libro de artista y la Pequeña edición(*).
          1. Mapa Imaginari De Símbols Ancestrals: Creació d’un llibre d’artista en forma de mapa.
          2. Cartes De Signes· Oracle D’actituds: Creació d’un llibre d’artista en forma baralla de naips.

2013. Tallers per a infants de 3er cicle d’educació primaria a CEIP Montseny de Gràcia. 
És van fer 2 tallers per alumnes de primària inspirat per dues de les obres projectades per un estage i exposició projectada per aquell mateix estiu i que explico mès endavant. Les obres són: Alfabet de terra i alfabet celeste.

2014. Taller d’ART i PAPER al Molí Paperer “La Farga” de Banyoles
.
Taller sobre els colors d’un dia desenvolupat en format llibre d’artista per etapes, aplicant tècniques de pintura, collage, escriptura , monotip – etc.

2015. Taller intensiu “Paisatge de Pedres” al Forn de la Calç” (CACIS) amb col.laboració amb el grup Portolà 10. El taller es centra en el tema de la pedra com a motiu per observar, reflexionar i crear. Es planteja com una sèrie d’exercicis que tenen un procés d’aprenentatge:Treball de camp amb les pedres:observació a la natura – recolecta– classificació–ordenación

2015. Taller “Les Paraules de la Pluja” al curs “Art, Mestres i Creació” (AMiC). Organitzat per TAV-CC Taula de les Arts Visuals de la Catalunya central per Mestres de primària i secundària.
Aquest taller que té la pluja com a punt de referència per fer un treball d’experiència artística, lingüística i, perquè no, científica sobre els fenòmens atmosfèrics.
Es parteix recollint i compatint sons, paraules, poemes, sons i termes relacionats amb la pluja. Amb aquest material, crearem un llibre desplegable d’artista relacionat paraules i imatges per fer poemes visuals.

2015. Taller monogràfic de Delicadesa Oriental, al centre d’Art la Rectoria. Treball pictòric de diferents tècniques per apropar-se a la sensibilitat artística de la Xina i el Japó modernsCurriculum artístico 2011-2012:
2012 – llibre de navegació (logbook) · Grup Portolà 10
forn de la calç (cacis) – 7-10-2012
2016. Tallers al “9° Festival del Libro de artista y la Pequeña edición. Centre cívic Pati Llimona:
El llibre del te: Creació d’un llibre d’artista fet amb collage i pintura dedicat al te

2016. Taller “Paisatges Teixits” al curs “Art, Mestres i Creació” (AMiC). Organitzat per TAV-CC Taula de les Arts Visuals de la Catalunya central per Mestres de primària i secundària a l’Universistat del Bages.
Aquest es un taller on és treballa el teixit com una forma d’art. Dividit en dues parts: primer crear els teixits amb fibres naturals com fulles de palmera i cordes, i després composar aquests i alguns altres elements en 4 obres plàstiques. Aquest treball es va fer com un collage-joc de relacionar entre 3 elements escollits de manera diferent a cada obra.

2017. Taller “L’ANIMA DELS TEIXITS: L’art de les teles dels l’oest i centre d’Africa” Per estudiants de Magisteri a l’Universistat del Bages.
Taller de Pintura sobre 3 tipus d’estampats Africans:
1. “MOSAIC DE SÍMBOLS” ADINKRA (GHANA) – KOLA (GAMBIA)
2. “PINTURA DE FANG” (BOGOLAN – MALI)
3. “EXPERIMENTS D’ÍNDIGO” ADIRE (NIGERIA)

ARTICLES PUBLICATS

2017. Article per a la revista Perspectiva Escolar Núm 394: Caminar com a art, l’art com a camí. Un relat del taller “Art i Natura” realitzat durant la 50a Escola d’Estiu al Parc de la Ciutadella.
podeu veure l’article clican aquí


CREACIÓ

Durant els 90, acabats els meus estudis a la Universitat de Belles Arts, estava immersa en el món de la creació a través de performances i la pintura, tot això combinat amb la meva recent incorporació en el sistema d’ensenyament públic.

Em vaig submergir de ple en la narració poètica de la performance, tant en la seva gènesi com en la seva producció, arribant a realitzar veritables escenaris i objectes únics expressament per a una sola actuació. També en la redacció dels poemes, les imatges i el so que acompanyaven cada acció.

Dedico molt de temps a l’ensenyament d’art per a adults, compartint amb ells les meves experiències creatives i ajudant-los a generar objectes artístics a través dels quals adquireixin respecte i comprensió per l’Art contemporani. El mateix faig per Rosa Sensat, amb cursos impartits a professors de plàstica i pensats per a nens, on es treballa en profunditat i amb dignitat l’Art contemporani.

Les meves activitats artístiques estan marcades per aquesta actitud creativa respecte a l’ensenyament de l’art i realitzo obres conjuntes amb persones que no són artistes (Grup Portolà 10), on cada obra es realitza com un projecte amb un llarg procés de reflexió i de realització fins a arribar a l’obra final, que normalment es tracta d’una obra-acció pel seu caràcter col·laboratiu, com accions en la naturalesa o llibres d’artista de petit o gran format..

2012. Paisatges Manuscrits, exposició individual al Convent de Sant Agustí on presento uns paisatges d’escriptures i traços que són reflexions, plans d’actuació o mapes de recorreguts.

2012. 6° Festival del Libro de artista y la Pequeña edición. Participo i exposo l’obra al Pati Llimona: Atles Nòmada. És un llibre d’artista en forma de mapa. Sobre aquest llibre vaig realizar un taller anomenat Mapa Imaginari De Símbols Ancestrals (*).

2012. II Encontre d’Art i Natura (CACIS). Llibre de navegació, grup Portolà 10, una intervenció a l’entorn al marc del Forn de la Calç (Cacis). Vàrem crear una escriptura amb elements de la natura sobre una base de 24 papers a terra. Vam disposar materials naturals (fulles, pedres, sorra, branques, escorça …) de manera que poguessin ser llegits com un alfabet natural que esdevé en escriptura.

2013. Signes Trobats, del grup Portolà-10, estada de 8 dies i exposició al “Forn de la Calç” (CACIS)

Estada del 15 al 21 de juliol de 2013. Exposició del 21 al 14 de setembre de 2013.

A partir de la investigació que dugué a terme el grup P-10 sobre els símbols d’origen natural i que es plasmà en la intervenció “Llibre de navegació” del mes d’octubre (07-10-2012), a la roureda de Calders, vàrem iniciar una nova recerca creativa amb caire de projecte “work in progress” sobre el terreny i que  evolucionava durant la nostre estada, per trobar i destil·lar uns símbols essencials estrets dels voltants del CACIS i que vàrem fer servir per a realitzar un seguit d’obres i d’accions “in situ”.

2013. III Encontre d’Art i Natura (CACIS), Laboratori de Líquens del grup Portolà-10, una instal.lacio-taller-laboratori per experimentar amb l’art i la natura.  Enfoquem el nostre treball en l’àmbit de la percepció, per aquesta raó ens vàrem proposar explorar la relació entre els diferents nivells de mirada: el líquen com un micromón on podem veure també  un macromón.

2014. 7° Festival del Llibre de artista i la petita edició El grup Portolà 10, participa en el amb el llibre “ZOOMS”. El llibre sorgeix de les ganes de crear una obra grupal amb la tècnica de l’estampació. Es va proposar la idea del cercle com a motiu central. A partir d’aquí, apareix espontàniament l’argument del “zoom” sobre la naturalesa, en veure els esbossos realitzats al voltant del tema del cercle.
El llibre està format per 13 cercles de paper de 15’5 cm. de diàmetre desplegables i units entre si que inclouen el títol del llibre més 12 dibuixos impresos sobre papper artesà Aquari, amb la tècnica del linòleum. L’anvers de cada paper està tintat en color blau marí i conté collages de paraules que formen el text. El llibre es presenta en una caixa–estoig rodó confeccionat amb fusta laminada i amb el títol estampat a la tapa.

El llibre va romandre expossat a l’Istituto Italiano di Cultura di Barcellona fins el 15 de maig.

2015. Exposició Cronozona I, al CACIS. El grup Portolà 10, participa amb l’obra en forma de tríptc: REFORESTACIÓ 

2015. 8° Festival del Llibre de artista i la petita edicióEl grup Portolà 10, participa en el amb el llibre “CIUTAT”, que va romandre exposat al Pati Llimona.

Es tracta d’un llibre mòbil que permet variar manualment la seva forma, creant diferents combinacions dels diferents gravats.
El llibre està inspirat en la tècnica de l’origami i està format per 8 cubs quadrats de 6×6cm. cada un. Les 32 cares exteriors apareixen amb diferents gravats de temes urbans impresos amb la tècnica del linòleum i amb motius (xifres, lletres, fulles …) aplicats manualment amb pinzell en tinta d’un altre color, mentre que a les cares interiors apareixen perfils urbans aplicats manualment mitjançant pinzell en tinta aigualida.

2015. V Encontre d’Art i Natura (CACIS). EL Grup Portolà 10, participa amb l’obra “La mirada es el teu refugi”.

És una instal.lacio participativa a la natura, al voltant del tema del refugi, entés com a mirada, o forma de mirar.
Cirlot,al seu diccionari de símbols diu en relació al terme mirada: “…la mirada es, amb les dents, la barrera defensiva del individu cotra el mon circundant…). Des d’aquest punt de vista, la mirada és el nostre refugi envers l’exterior.

A partir d,aquest concepte, desenvolupem la nostra acció-instal.lacio, que consta de tres parts en el temps per cada un dels voluntaris a participar.

2016. 9° Festival del Llibre de artista i la petita edició.El grup Portolà 10, participa en el amb el llibre “HORTUS SCRIPTORIUS”, que va romandre exposat al Pati Llimona. Ésun joc creatiu d’escriptura per imaginar i crear nous alfabets, en forma d’escriptori portàtil d’ombres. El seu interior consta de 3 parts pensades per escribes imaginatius. La part de les eines escripturals o “Objectes Singulars” emmagatzema unes petites escultures fetes amb elements naturals i inspirades per la forma que tindran les seves ombres, es a dir, pel joc d’obres que projectaran. Aquestes les plantem a l’hort i aquí observarem les ombres que fan en les diferents direccions de la llum: est – oest – nord – sud. Veurem que són molt diferents i que de cada objecte es poden obtenir com a mínim 4 símbols!. Aquests es poden escriure (o dibuixar) a la llibreta i crear un alfabet inventat.

2016. 9° Festival del Llibre de artista i la petita edició. 
El taller de Pintura participa amb el llibre :”DOMUS NATURA”, que va romandre exposat al Pati Llimona. És un llibre col.l aboratiu realitzat per 10 persones integrants del Taller de Pintura Creativa. Representa les cases d’alguns elements de la Natura: pedra, bosc, arbre, pluja, raig, terra… Les cases representen les llars dels elements naturals i també els refugis. Cadascuna té la porta d’entrada o de sortida, de forma que ens convida a jugar i disfrutar fent una passejada pel seu interior, a reflexionar en companyia d’aquell element i de la seva representació per part de l’artista que ho ha realitzat.

2016. 9° Festival del Llibre de artista i la petita edició. Margarita Mascaró participa amb el llibre :”LABERINT DE SÍMBOLS”, que va obtener el premi “Bliblioteca dels artistes” i va romandre exposat al Pati Llimona. El llibre és la unió en forma de tauler pla, de 16 habitacles, que representen símbols. La lectura del llibre ve donada pel fet de transitar entre les estances a manera d’un laberint, buscant les entrades i les sortides de cada espai. Hi ha multituds de camins possibles, ja que cada cambra, es comunica amb totes les que te al voltant, però sol hi ha una que fa d’entrada i sortida del laberint. Cada cambra és diferent i representa un símbol de significat poètic. Aquest li he donat segons la forma que té i el camí que ens fa fer. Hi ha dreceres, creus, espirals…El llibre es plega sobre si mateix, en forma de cub.

 2016. El Taller de Pintura Creativa, realitza la seva segona expossició anomenada “ART EN COMÚ” a la Sala municipal  de exposiciones Domènech i Estapà C/ Pau Costas, 49. Sant Esteve Sesrovires (Barcelona). . Aquest és el resultat d’un treball artístic col·lectiu dels participants del Taller de Pintura Creativa, on trobem tant artistes, com aficionats a l’Art. Presentem diferents composicions temàtiques de paret. Cadascuna és la suma d’obres individuals, que juntes formen un mosaic amb sentit propi. Els temes són: Atles (la poètica del viatge), Habitacles (la poètica de l’arquitectura), Cos Ancestral (la poètica del cos), Geometries (la poètica de l’abstracció), etc…

2017 – Exposición Yo Mujer, Colectiva Internacional de Arte Contemporáneo. Galería Ronda Barcelona.

2017 – Exposición Fusions Incessants, colectiva al Centre d’Art Font d’en Balç, Gironella.

2018 – Exposició individual “Món Blau”organitzada por Pol & Grace Hotel i Movimiento Aparte a Barcelona. L’obra expressa una cosmogonia personal en la que es solapen la geometria, la figura humana, la naturalesa i les escriptores. El color blau indico és el nexe d’unió entre totes les obres.

2018 – Exposició ART-LLIBRE, a la bibiloteca pública Joan Pomar i Solà, A Sant Esteve de Sesrovires

Para contactar
marga.mascaro@yahoo.es

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave