Alexander Calder (EEUU 1898-1976)

Alexander Calder
Escultor i pintor nord-americà. Inventor de les escultures mòbils, que li donaren fama mundial, convertint-se en el precursor de l’Art Cinètic.
Comença la seva obra als anys 20 a França, creant les figuretes de filferro inpirades en el Circ, un dels seus temes favorits. Posteriorment coneix a Arp, Miró i Mondrian, aquest últim l’inspira per crear el seu primer mòbil, encara que en seves les formes irregulars i biomórficas i el concepte de joc infantil, podem veure clarament la influència de Joan Miró.
Als anys 30 forma par del grup “Abstraction-Creation”, grup que incloïa a Mondrian, Theo van Doesburg, Robert i Sonia Delaunay, Jean Arp, i molts altres artistes que treballen amb formes geomètriques abstractes.
Els mòbils de Calder son escultures de peces abstractes de metall acolorides, unides per filferros i suspeses en equilibri, generalment del sostre o sobre una peanya. Es mouen a l’espai sense cap mecanisme, sol per l’acció del vent i la gravetat, i reflecteixen, amb el seu dinamisme, la llum circumdant, creant així infinitat  d’imatges amb la seva continua transformació.
Va realitzar mòbils de moltes mides, alguns gegantins. També va fer escultures no mòbils, molt grans, que representen animals o  monstres. Ell tenia formació d’ingeneria, ensenyança que va aplicar clarament a les seves escultures. Allí on veiem objectes fràgils i subtils, hi ha un treball tècnic impressionant que no es percebut, com el del ballarí que flota a l’aire sense cap esforç aparent.
Les seves obres estan repartides per totes les ciutats del mon. Va rebre molts encàrrecs degut a l’espectacularitat de les seves formes i dimensions.
A Barcelona podem veure obres seves a La Fundació Miró.
Era un artista molt prolífic i les seves creacions toquen multitud de temes: la pintura, la joieria, el dibuix infantil, el disseny, la decoració, la arquitectura, la pintura de cotxes o avions, quasi tot el que es pugui imaginar, ho ha fet Calder.
Calder i la pintura:
Alexander Calder no és molt conegut com un pintor, i en aquest terreny crea una obra molt imaginativa i experimental, on estan subjacents la fascinació pel moviment i l’espai. Fa una incursió en l’abstracció pura i explora les forces dinàmiques amb composicions abstractes que precedeixen a la invenció del mòbil. Des de 1940 fins a 1950, Calder fa unes pintures que contenen discos, formes biomòrfiques i espirals en suspensió on treballa l’espai i la percepció. Treballa sobre tela, paper, litografies, i tapissos. Pinta formes simples amb colors purs i plans, una mica a l’estil de Mirò, pero amb un misstage lùdic pròpi i tractan els aspectes gràfics i no els expressius. Crea relacions aleatòries i musicals entre les formes, com representacions dels seus mòbils. També treballa les tres dimension amb objectes representats amb volum.
Algunes de les seves pintures son figuratives amb personatges inventats, que ens recorden molt al paper picat mexicà o als retallables de Hans Christian Andresen.

Alexander Calder a Wikipedia
ARXIU CALDER
fotos interessants

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s