Rosa Sensat 2016

CABECERA
Rosa Sensat 2016 – Taller d’Art i Collage – Ref. 164172140 – Ho trobaras a Cursos Comuns

Prof.: Margarita Mascaró
Durada: 15 hores en 4 sessions. Tarda de 15 a 18.30 h
Calendari: Del 4 al 7 de juliol de 2016 (14 hores presencials i 1 hora de treball personal (la persona formadora us donarà detalls a l’inici de la formació))

L’edició d’enguany serà del 30 de juny al 9 de juliol a l’institut públic Infanta Isabel d’Aragó, situat al barri de la Verneda de Barcelona, i el preu per a sòcies i socis és de 85€, 108€ (subscriptors) i 120€ (general). Matricular-te a l’Escola d’Estiu et permet realitzar fins a 55 hores de formació a triar entre tota l’oferta del programa
Aquest és un taller d’Art dedicat a la tècnica del collage i les seves possibilitats artístiques. Amb papers, tisores, pintures i cola, farem abstraccions, paisatges, persones i objectes. Cada exercici tindrà unes pautes ben diferents, tant per aprendre a fer els papers de collage, com per muntar-los amb tècniques i procediments inspirats en artistes del collage. Comprovarem com el collage desenvolupa tant l’intel·lecte com la sensibilitat pel fet de crear una unitat a partir de fraccions, amb les preguntes i constants decisions que això implica.
Programa i continguts bàsics
El taller està dividit en 4 sessions de 2 exercicis cadascuna. Cada un te la seva pauta, objectiu i tècnica, encara que el procés de treball és similar i es divideix en 4 fases:
Fase 1:Mise en plas”: es fan els papers de collage segons l’exercici: pictòrics, textures, colors, materials. També preparem el suport de l’obra.
Fase 2:desconstrucció”, a on es tallen i distribueix els fragments amb el material creat a la primera fase.
Fase 3: “relacional” és la que requereix major concentració, perquè és en la que és munten i enganxen els fragments com una obra. És una fase de dubtes i decisions, on l’objectiu és desenvolupar la intuïció i la confiança en un mateix per prendre decisions inconscients i sensibles i que desemboca en la creació una obra amb sentit. En aquest punt és molt important tenir una perspectiva de la sèrie que estem fent i de fixar-se en l’obra de l’autor de referència.
Fase 4: és on s’acaba de donar unitat a l’obra amb la intervenció pictòrica damunt del collage.
Objectius
Conèixer les possibilitats plàstiques del collage – Aprendre a treballar amb netedat i ordre. – Crear els propis materials per fer collage – Aprendre a reciclar papers i d’altres materials e integrar-los en un obra – Conèixer i valorar l’Art fet amb collage

EXERCICIS:
Collage abstracte. Artista: Anne Ryan (EEUU 1889-1954). ABSTRACCIÓ
Pauta: crear una abstracció amb fragments de paper d’una mateixa gamma de colors freds o càlids.
Travessies Marines. Artista: John PiperAnglaterra, 1903-1992). . PAISATGE
Pauta: Crear un paisatge marí d’una travessia de vaixells, on expliquem una petita història.
Autorretrat surrealista. Eileer Agar (Anglaterra 1899-1991). FIGURAPauta: Crear autoretrats imaginatius dins de la forma d’un cap.
Complexions. Nanci Spero (EEUU, 1926-2009). FIGURA HUMANA
Pauta: Crear una escenografia de figures en moviment, per exemple, ballar.
Cases desplegables. Zarina Hashmi (Índia, 1937). HABITACLES
Pauta: Crear 5-6 cases amb portes i finestres que es despleguen amb el concepte “cases de natura”. Cada casa representa un fet natural: casa de la pluja, casa de les pedres, etc.
Domus Natura. Zarina Hashmi (Índia, 1937). HABITACLES.Partint de l’exercici anterior:
Muntar un llibre en ziga-zaga amb el nombre de pàgines de les nostres cases. Serà una tira de casetes de cartonet Kraft amb tapa i contratapa de cartó.
PAISATGES DE MARBRE. Véronique Agostini (França). PAISATGE
Pauta: Crear paisatges de muntanya a partir de textures de papers marbrejats, aplicant la tècnica de la pintura per suspensió en aigua o “Suminagashi”.
Capses-diorama. Joseph Cornell (EEUU 1903-1972). Kajia Rantakari (Finlàndia), Mano Keller. COLLAGE TRIDIMENSIONAL.
Pauta: Crear una composició de 3-4 petites capses diferents per tractar com a vinyetes d’una història o tema, per exemple, un àlbum familiar.
Collage Poètic de reciclatge. Hannelore Baron. ABSTRACCIÓ.
Pauta: Explorar les possibilitats poètiques i evocadores dels materials bruts i degradats.

 

 

 

Deja un comentario