sessió 14 – dibuix: bodegons / pintura: la profunditat de l’abstracció

Dissabte 8 de octubre del 2011

1. Exercici de dibuix: inspirat en els bodegons de Morandi.
Vam plantejar uns exercicis progressius de dibuix per a comprendre com representar la forma i el volum dels objectes reals, a partir d’unes ampolles pintades de blanc o negre, com a model.
Primer es dibuixava la silueta a llapis o a carbonet, buscant la simplicitat de les formes i la composició. Per ajudar a dibuixar amb llibertat es feia dibuix amb retentiva : primer s’observa i després es dibuixa sense mirar el model.
Segon, es dibuixaven les ampolles blanques a partir del buit, sobre fons negre, i les ampolles negres a partir del ple, sobre fons blanc. Fent intervenir el fons comencem a representar el volum; després observàrem i representàrem les ombres més importants, de forma esquemàtica.
Tercer, dibuixàvem amb pinzell i aquarel·la: l’aiguada ens donava l’oportunitat de representar els volums i les ombres amb bastant eficàcia, fent servir la densitat de la pintura i l’aigua. Segons la il·luminació i el to de l’ampolla es busquen tres tons: llum, ombra pròpia i ombra projectada.
Amb aquesta seqüència de dibuixos no es busca aconseguir una representació fidel, lligada completament al model, sinó la interiorització del fenomen del volum.

2. Exercici de pintura abstracta a l’estil Mark Rothko
Es va voler treballar el color en la seva intensitat, veure com funciona juxtaposat amb d’altres d’una densitat similar, segons el mètode compositiu de Rothko.
Es va explicar també quin sentit tenien el color i la llum per a aquest artista, que els tractava amb una transcendència més enllà de les seves qualitats estètiques.
Va ser un inici a l’abstracció més intel·lectual.

Deja un comentario