CAMINAR COM A ART, L’ART COM A CAMÍ. Margarita Mascaró
Aquí està la versió íntegra de l’article aparegut a la revista Perspectiva Escolar Núm. 394.
Un relat del taller “Art i Natura” realitzat durant la 50 Escola d’Estiu al Parc de la Ciutadella.
Idea, realització i mestre del Taller: Margarita Mascaró
Text, fotos Margarita Mascaró
(Artista, ex professora de secundària i docent d’Art per adults. Barcelona)
https://tallerdepinturacreativa.wordpress.com
Presentació del taller
Aquest va ser un petit taller d’Art de 6 hores, on és va treballar a la natura per crear obres plàstiques i que, tot i la calor de l’estiu i la presència d’innumerables insectes, va resultar una sorprenent “experiència artística”. Es va aprofitar l’entorn del Parc de la Ciutadella per simular el que seria un espai natural. No era un espai lliure, sinó ordenat i dissenyat com un jardí, però sí que hi havia vegetació i això ja podia servir per viure la natura d’una manera artística.
Des del principi vaig imbuir als mestres d’un esperit experimental, i he de dir, que la consigna que els hi vaig donar era entre ambigua i misteriosa: “caminar de forma conscient per l’entorn, escollint les pròpies passes com si féssim un dibuix a terra, per tal de crear un mapa de camins artístic”. Sorprenentment, aquesta consigna va ser entesa per tothom, i acollida amb entusiasme, i encara que jo ja sabia per experiència, que els professors que venen a aquests tallers, valoren les coses noves, no vaig deixar de sentir-me sorpresa. A partir de l’experiència que varen viure aquell matí, cadascú tenia que realitzar dues obres plàstiques, que per la seva complexitat i temps de factura, vaig fer encabir amb calçador.
Font d’inspiració
La idea del taller està inspirada en l’artista anglès Richard Long que pertany al moviment artístic Land Art. Aquesta tendència utilitza el marc i els materials de la natura (fusta, terra, pedres, sorra, roques, etc.) per fer instal·lacions i obres de caràcter, generalment, efímer. Durant les seves llargues caminades per tot el món, Long fa línies i cercles de pedres o de passes, que desprès fotografia i abandona. Per a ell, l’experiència de caminar no és limita al fet físic, sinó que explora les possibilitats plàstiques i poètiques de l’acte de caminar. Com ell diu “Un camí és una línia errant. Caminar en línia recta, d’un costat a un altre, fer una línia de pols: crear una escultura”.
Aquesta faceta artística del caminar em va semblar l’excusa perfecte per fer sortir l’Art de l’aula i per obrir la sensibilitat dels mestres a noves i diferents experiències i maneres d’expressió.
Sobre l’entorn físic
La zona escollida era un petit jardí descuidat que envoltava una àrea de jocs infantils, situat a prop de l’aula. El lloc era una mica feréstec i això ens beneficiava perquè s’assemblava a la estructura lliure de la natura, encara que mantenia una certa ordenació enjardinada. Tot i ser un àrea no transitable, estava en mig d’una zona de pas, i ens trobàvem que, les persones que circulaven habitualment per la zona, havien fet petits corriols o dreceres alternatives al carrer exterior, creant una petita àrea de camins per descobrir.
Les nostres obres artístiques
Havia programat fer dues obres plàstiques, inspirades a la natura. Una “in situ” a l’exterior, i una segona a l’aula, ambdues relacionades amb el fet de caminar.
Les obres les vaig plantejar com llibres d’artista sobre paper, en forma de ziga-zaga, de la llargada del camí escollit (uns 5 metres).
L’obra 1 “Línia de Passes” era un llibre que representava el camí real com una línia sobre paper, que es situava a l’entorn, per crear una instal·lació. El fet de realitzar aquesta acció plàstica, ens va fer mirar la natura d’una manera nova i sorprenent. Veure els fulls del llibre a terra formant el nostre camí, va ser molt revelador, divertit i sorprenent.
L’obra 2 és el “Camí Poètic”, igual de llargada que l’anterior i formant la línia de recorregut amb les coses recollides del terra (branquetes, fulles, sorra, etc..), en forma de collage i afegint-hi pintura, dibuixos i escrits de les experiències viscudes al recórrer el camí.
Tot plegat, va ser força feina, però els mestres van treballar ràpid i amb entusiasme, ja que els llibres anaven sortint molt bé i el fet d’aprendre noves tècniques va entusiasmar a bona part dels participants!
Cóm és va organitzar el treball
El taller tenia assignada una durada de 6 hores repartides en 3 dies. Vàrem aprofitar al màxim les dues hores de feina diàries per a complir tots els objectius!
El primer dia vàrem observar la natura com si les formes aèries (arbres o estructures) i les terrestres (matolls, terra…) fossin escultures o pintures plenes de detalls estètics, línies, formes, i colors. Es van recollir coses que ens cridessin l’atenció com ara fulles, pedres, escorça, sorra o altres objectes i vàrem caminar per tal d’escollir el nostre petit camí, que és va traçar en un mapa que tothom tenia.
Desprès, a l’aula, es van ordenar i seleccionar els materials recollits, posar a premsar les fulles dels arbres, i començar a preparar el llibre “Camí Poètic” amb tots aquests materials.
L’endemà, vàrem tornar a lloc per acabar de definir la llargada i forma del camí amb seccions del fulls de paper, per mesurar quants en requeria cada llibre. Més tard, cadascú va muntar el seu llibre “Línia de Passes” a mida real, en taules llargues, i es van pintar les línies amb pintura acrílica. Aquestes és van treballar de manera molt personal, afegint-hi detalls i formes inspirades per la natura i pel propi plaer de pintar. Aquests moments, són els que desprès un recorda amb més detall, ja que el fet de pintar lliurement, sense la por de fer una gran obra, fa que les persones es posin en contacte amb els materials més intensament i també que gaudeixin del moment.
L’últim dia vàrem muntar el nostre “llibre de passes” a terra, damunt del camí que havíem escollit. Com que feia vent, no va ser fàcil que els fulls quedessin quiets a terra, per això vàrem fer servir petites estaques per fixar-los. També ens van picar els mosquits cosa que va impedir que gaudíssim plenament de les nostres obres, però sí el suficient com per observar les possibilitats que tenia el treball. Abans de desmuntar l’obra efímera, vàrem afegir dibuixos i comentaris damunt del llibre i vàrem fer fotos per tenir-ne constància documental. Tot plegat va ser molt estimulant.
Desprès es van acabar els llibres a l’aula, amb pintura i collage; aprenent noves tècniques com ara fer estampacions i monotips. Per acabar, es van enquadernar els llibres, unint els fulls i afegint-hi les tapes. Va ser com un premi emportar-se a casa dos llibres com a record de l’experiència.
Les meves conclusions
M’agrada que la gent experimenti amb l’Art i que faci art. Amb aquest taller vaig confirmar que, a través de la pràctica del l’Art modern i contemporani, com el Land Art, podem aprendre noves formes d’entendre el món des d’una perspectiva creativa, perquè ens obre la sensibilitat i potencia les nostres capacitats intuïtives, manuals, espacials i cognitives. Per altra banda, ens fa crítics, al observar l’estat de decadència dels espais naturals i socials. El ventall de temes i gèneres és enorme, des de la crítica a societat de consum (Pop Art) fins a la capacitat plàstica del llenguatge (Art Conceptual).
Per altra banda, el format de Llibre d’Artista -que a la vegada que es mira, es pot llegir- és molt versàtil, funcional i estètic a l’hora de recollir tota la feina feta. Permet incorporar-hi diferents tècniques i gèneres, i donar-li multitud de formes, tan planes com tridimensionals.
Bibliografia
– KASTNER, Jeffrey. Land art y arte medioambiental. Phaedon Press Ltd., 2005
– REQUEJO, Tonia. Land art. Ed. Nerea, col. “Arte hoy”, nº 1 , S. Sebastián, 2008(4ª ed.)
– ROELSTRAETE, Dieter. Richard Long: A Line Made by Walking. Afterall Books, 2010